Kőszegi-hegység

A határon átnyúló Kőszegi-hegység az osztrák-magyar Írottkő Natúrpark része, ahol a bakancsos turisták igazán elemükben érezhetik magukat a kitűnően jelzett turistautakkal átszőtt, már-már alpesi hangulatú hegyek között. Számos népszerű kirándulóhely vonzza a látogatókat, a legmagasabb ponttól, a határ által kettészelt, kilátó koronázta Írottkőtől, a bájos Szent Vid-kápolnán, a Hétvezér forráson át a gyönyörű panorámájú kőszegi Kálvária-hegyig.

A hegység lábánál megbújó kis falvak is számos szép látnivalóval büszkélkedhetnek, a rusztikus cáki pincesor, a bozsoki Sibrik-kastély, a velemi vízimalom mind megannyi érdekes célpont.

A hegységben több érdekes kiránduló és túra útvonlat is választhatunk:

Gépkocsival jól megközelíthető Kincs-pihenőtől indul a kevéssé ismert Zeiger-nyergen keresztül a Stájer-házakig, majd fel a hegység legmagasabban fekvő forrásához, a Hörmann-forrásig, és vissza a Kőszegi-hegység csodás kilátást adó, havasi jellegű főgerincén át az Óház-tetőig.

A Kőszegi-hegység, egyben az egész Dunántúl legmagasabb pontja, az Írottkő (884 m), melynek tetején magasodik a trianoni határ által „kettévágott” kilátó. Kőszeg-Hegyalja egyik leghangulatosabb községéből, Velemből indulunk a hegycsúcs meghódítására, útba ejtve a bájos

Szent Vid-kápolnát, visszaúton pedig a hegység legérdekesebb geológiai nevezetességét, a Kalapos-kövek sziklaalakzatait.

A hegység Kőszeg felőli környékének legszebb turistacélpontjait fűzi össze egy könnyű gyalogtúrába kirándulásunk. A város felett magasodó bájos Kálvária után bizarr sziklaalakzatokat érintve mászunk fel a Kőszeg első várának otthont adó, csodálatos kilátást nyújtó Óház-tetőre, ahonnan leereszkedünk a hegység egyik legnépszerűbb kirándulóhelyére, a Hétforráshoz, majd az egykori Vasfüggönyt szorosan követve térünk vissza a városba.